Styrelsen år 2021

Styrelseordförande:

Martin Nordell
Ekonomiedoktor specialiserad på strategiarbete. Även sommelier och en mycket anlitad champagne- och vinexpert. Fyller nu sina dagar med champagne, strategi och styrelsearbete. Ibland på samma gång...

Vice styrelseordförande:

Hanna Guseff
Allfinlandssvensk ÅST-älskande ekonomie magister som är ytterst glad över sitt uppdrag i styrelsen - vilken ära. Bosatt i Åbo igen efter utflykter i huvudstaden och Dalsbruk, jobbar för tillfället på Yrkeshögskolan Novia som forskningsledare, i praktiken med finansiering och även med service design och samarbeten mellan arbetsliv och studerande.

Styrelsemedlemmar:

Ann-Helen Berg
Politices magister, frilansskribent. Brinner för kultur i alla former. Arbetar på en romantrilogi om flyktingsituationen i Europa och tillbringade år 2018 6 månader som Svenska Kulturfondens vistelsestipendiat i Grez-sur-Loing, Frankrike. Bor i Åbo och Borgå.

Henrik Carlstedt
Pensionerad bankman, jurist, bosatt i Åbo, styrelseuppdrag bl.a. i stiftelser, särintressen historia.

Anders Helenius
Komiker och manusförfattare på två till tre språk. Har sen stand up-debuten 2003 jobbat sig fram på humorfältet i Finland. Är utöver aktivt turnerande programledare för Närapå Veckans Studio (Yle2). Grundstenen för pajasandet murades på Teaterboulagets kalkdammiga scen i Pargas.

Helen Honkasaari
FM med ett kulturintresse samt kommunalpolitiskt aktiv i Åbo.

Nina Kivinen
Organisationsforskare, ekonomiedoktor, länge verksam vid Åbo Akademi, nu vid Uppsala universitet. Konstnärliga verksamheter och kreativa industrier i centrum för min forskning, men även diversitet, inklusion och ledarskap. Dessutom aktiv körsångare.

Eero Linjama
Fungerar som utbildnings- och forskningschef i musik och scenkonst vid Åbo yrkeshögskolans Konstakademi. Ansvarar för utbildningsprogrammen i cirkus, dans, musik och teater/dockteater. Innehar också flera förtroendeuppdrag i olika kulturföreningar och stiftelser.

Thomas Lundin
Artist, journalist & skådespelare med hela Norden som arbetsfält. Brinner för mötet mellan scen och salong. Trivs på båda platserna.

Sara Nyman
En kulturintresserad feminist, som helst läser och skriver. Spelar på fritiden roller derby i Dirty River Roller Derby (Åbo).

Teija Raninen
Ansvarar för utvecklingen av upplevelseindustrin (spel, film och turism) i Turku Science Park. Har en lång karriär inom filmindustrin som filmkommissionär i Västra Finlands Filmkommission.

 

Artistföreningens representanter:

Daniela Franzell
Fast anställd skådespelare på Åbo Svenska Teater. Daniela fungerar också som sekreterare i artistföreningen på teatern.

Samuel Karlsson (adjung.)
Fast anställd skådespelare på Åbo Svenska Teater.

 

Dramaturgernas och regissörernas representant:

Tove Appelgren (adjung.)
Dramaturg på Åbo Svenska Teater från och med 2018. Har examen från Teaterhögskolans regilinje och har jobbat för olika teatrar i Finland men mest för Teater Taimine. Hennes pjäser är uppsatta i Sverige, Tyskland och Estland och hennes böcker om Vesta-Linnéa kan läsas på tretton olika språk.

 

TEME-anslutna anställdas representanter:

Antti Niitemaa (adjung.)
Jag har jobbat som freelance-ljusdesigner och med andra uppgifter inom branchen i tjugo år, både i ljus – och ljudåtergivningsföretag samt inom teatervärlden. På Åbo Svenska Teater har jag jobbat sedan 2011 och som fastanställd ljusmästare sedan år 2017. Jag tycker mycket om jobba med just ljusdesign, jag är en kreativ människa. Teatern har följt mig under hela mitt liv, allt från barndomens amatörteatrar till mitt nuvarande yrke.

Ida Ridberg (adjung.)
Jag arbetar på Åbo Svenska Teater som publikarbetare och försäljningskoordinator, samt som freelance-producent för bl.a. Teaterboulage under fritiden. Jag började på teatern hösten 2014 och är fastanställd sedan våren 2017. Teater och kultur har varit en del av mitt liv så länge jag kan minnas, och i.o.m. en examen i Kulturproducentskap från år 2012 har jag möjligheten arbeta med teater och upplevelser på heltid.

Föredragande: teaterchef Jukka Aaltonen

Sekreterare utom styrelsen: administrativ chef Tina Grabber